- cells

Славяните в Първото царство
Автор: Станислав Станилов
Обем: 120 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Класика и стил "
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-05-21
Нашата цена: 5.92 лв
 

Първото царство на българите наистина е първата монархия в cветовната цивилизация, чийто суверен носи титлата цар. Тя е славянска транскрипция на латинското "цезар" и така, като че ли предопределя съдбата на българското ханство на Долния Дунав - да бъде наследено от славяноезично християнско царство. В тази книга накратко е описано онова, което в далечните превратни времена славяните внесли в общото битие. Написано е достатъчно достъпно, с желанието любознателният и непредубеден читател по-лесно да проникне в невинаги ясния свят на историческото ни наследство. Вярното разбиране на процесите и събитията в това наследство има едно неизбежно изискване - да обичаш Отечеството си, не защото е велико, а защото е твое.

В българската историческа литература тази малка книга е единствена по своя характер. Второто допълнено и отчасти преработено издание на „Славяните в Първото царство" идва в едно време на големи промени и противоборства. Сега, без вярното разбиране за историческия си път, ние просто няма да оцелеем такива, каквито ни е създала самата история. В този смисъл книгата е отправена към всички неизкусени от порока на отрицанието българи.

Станислав Станилов е роден в Габрово през 1943 г., завършил средното си образование в Априловската гимназия (1961) и висше по история във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" (1968). Старши научен сътрудник и ръководител на Секцията за средновековна археология в Археологическия институт с музей при БАН, доктор на историческите науки с тезата „Художественият метал на езическа България VII-IX в." (2001), която е под печат в издателство „Класика и Стил".