HOMO sapienne - Нивиак Корнелиусен

HOMO sapienne
Автор: Нивиак Корнелиусен
Обем: 200 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2024-03-20
Нашата цена: 15.84 лв
 

Заглавието Homo sapienne би могло да се приеме като женския род на homo sapiens. Само че акцентът пада върху представката хомо в друга дума – хомосексуален. Защото петимата герои на този жестоко откровен роман – Фия, Инук, Арнак, Ивис и Сара – са две лесбийки, един хомосексуален младеж, една бисексуална и една транссексуална жена. Тези млади хора живеят в гренландската столица Нуук и макар да имат като всички останали свои занимания, професии и забавления, не спират да търсят своята идентичност – сексуална, родова, но и чисто човешка. Homo sapienne e многозначна книга – за /не/толерантността на обществото към сексуално различните, за отговорността, която сами трябва да поемем за себе си, за избора, който правим, за готовността ни да се противопоставим на социалния натиск, за способността ни да поемаме рискове.

С тематиката и стила си романът остава единствен по рода си в Европа, а и в света. Особено внимание заслужава и компетентният предговор на квебекския професор Даниел Шартие.

Гренландската писателка Нивиак Корнелиусен (р. 1990 г.) завършва социални науки и психология и е автор на две книги, от които първата, Homo sapienne, 2014 г., е номинирана за Наградата за литература на Северния съвет и получава литературната награда на датския в. „Политикен“. Преведена е на десетина езици.