Око в нощта - Бернар Миние

Око в нощта
Автор: Бернар Миние
Обем: 392 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Ентусиаст"
Мека подвързия
Дата на включване: 2024-01-14
Нашата цена: 19.58 лв
 

Акс ле Терм: един свещеник получава мистериозен пакет от неизлечимо болен пациент, който твърди, че е видял ада. По-късно този пациент умира при съмнителни обстоятелства.

Психиатричната болница в Тулуза: Мартен Серваз е повикан да разследва смъртта на един от обитателите, убит по особено жесток начин. Единствената надежда за свидетел – пациентът в съседната стая – сякаш се е изпарил от строго охраняваната сграда.

Жудит, студентка по киноестетика, е получила възможност да се срещне с Морбюс Дьолакроа – мизантроп, култов режисьор на филми на ужасите. Тя пътува към усамотената му къща в Пиренеите, където той се е оттеглил, след като последният му филм „Orpheus, или Спиралата на Злото“ не е допуснат до киноекраните. Режисьорът обаче скоро започва да се пита дали студентката има намерение да пише за творчеството му, както твърди, или крие друг, много по-личен мотив за своето посещение.

Един мистериозен убиец екзекутира по особено ужасяващ начин мъж в дома му в Тулуза, друг се самоубива, скачайки от покрива на замъка си на остров в Бретан.

Стъпка по стъпка екипът на майор Серваз започва да напипва нишката, която свързва жертвите – всички те са работили в киноиндустрията. И тази серия от кървави събития води до един прокълнат филм.

Новият трилър на Бернар Миние потапя читателите в мрачната вселена на филмите на ужасите, за да ги накара буквално да треперят от страх и отвращение.

„С „Око в нощта“ Бернар Миние създава свой филм на ужасите... Изпитанията пред Мартен Серваз съвсем не са приключили.“

Бруно Корти, Le Figaro littéraire

„Истински, стопроцентов трилър. Добре дошли в ужасяващата, но гениално изградена вселена на Бернар Миние.“

Никола Каро, Europe 1

Бернар Миниер е един от най-прочутите автори на трилъри. Неговите романи се отличават с потискаща атмосфера и психологическо насилие над героите, като същевременно отдават голямо значение на природните и градските условия.

Първоначално Миние работи в митническата администрация и участва в конкурси за разкази, преди да предприеме крачка и да изпрати на няколко издателства ръкописа на „Леден гамбит“.

Първият му роман предизвиква широк медиен отзвук и се радва на голям публичен успех, а през 2011 г. печели голямата награда на Фестивала в Коняк. „Леден гамбит“ е адаптиран в сериал и попада в списъка на „Sunday Times“ за 100-те най-добри трилъра от 1945 г. насам.

Днес, преведени на 25 езика, романите на Бернар Миние поставят под въпрос основните проблеми на нашето време, като само във Франция са продадени в общ тираж от 5 милиона екземпляра. През 2020 г. писателят влиза в Топ 10 на най-четените френски автори в родината си.