Добрият живот. Уроците от най-дългото изследване на щастието в света - Робърт Уолдингер, Марк Шулц

Добрият живот. Уроците от най-дългото изследване на щастието в света
Автор: Робърт Уолдингер, Марк Шулц
Обем: 368 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2024-01-04
Нашата цена: 22.66 лв
 

Животът е толкова кратък, че няма време за караници, извинения, негодувание... Има време само за обичане и то трае един миг.

Марк Твен

Кои са съставките на щастливия и удовлетворяващ живот? На добрия живот?
Повечето младежи веднага ще отговорят: Парите. Славата. Постиженията... Само че най-дългото изследване, провеждано някога, опровергава тези предположения.

Простият, но изненадващ отговор е: отношенията. Колкото по-добри са отношенията ни с другите, толкова по-вероятно е да бъдем щастливи, доволни и здрави. Нещо повече: Харвардското изследване показва, че качеството на взаимоотношенията ни определя не само физическото и психичното ни здраве, но и продължителността на живота ни. Лошата новина е, че самотата убива. Именно тя, а не трудният живот, е най-големият ни враг. Всички трудности са преодолими, ако има с кого да ги споделим.

Безценните прозрения, събрани в тази книга, са направени въз основа на личните истории на стотиците участници в Харвардското изследване, чийто живот е бил проследен отблизо в продължение на 75 години. Извлечената от тях мъдрост е подкрепена и от редица научни проучвания, а именно: добрият живот се гради с добри отношения. Връзките във всичките им форми – приятелства, романтични или семейни връзки, отношения между колеги, спортни партньори, членове на различни групи по интереси – допринасят за по-щастлив и дълъг живот. А както показва „Добрият живот“, никога не е твърде късно да заздравим връзките, които вече сме изградили, и да създадем нови. Животът ни зависи от това.

TED лекцията на д-р Уолдингер „Какво прави живота хубав?“, базирана на Харвардското изследване, е гледана над 45 милиона пъти и е една от 10-те най-гледани TED лекции в историята.