Дневник на артиста - Албена Стамболова

Дневник на артиста
Автор: Албена Стамболова
Обем: 200 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Обсидиан"
Мека подвързия
Дата на включване: 2023-06-18
Нашата цена: 16.38 лв
 

Смел и разтърсващ роман за счупения човек, който много рядко става литературен герой. Истинско събитие е, че го виждаме толкова автентичен в „Дневник на артиста“.

Млад мъж, който внезапно е изгубил родителите си, превръща своята самота в крепост. Той е разкъсван между желанието да разбере себе си и усещането, че трябва да се остави да бъде диагностициран. Невъзможно му е да живее в действителността, която намира за абсурдна, затова се опитва да изгради от болезненото си детство нов живот в херметичен свят, който му се струва по-поносим.

През темите за любовта, живота и смъртта романът пита какво всъщност е реалността – онова, което другите възприемат като случило се, или изживяното в тишината на човешкото съзнание, във възприятията на тялото и сетивата? Сюжетът остава докрай тревожно напрегнат от загадката какво действително се разиграва – споделеното от героя в Дневника или описаното от разказвача.

С много усет, емпатия и психоаналитичен опит Албена Стамболова осветява труднодостъпните места на психичното.

Албена Стамболова е българска писателка, преводачка и преподавателка. Завършила е френска филология в Софийския университет и магистратура по психология в Париж. Защитава дисертация в областта на семиотиката и психоанализата под ръководството на Юлия Кръстева в Университета Париж 7 „Жюсийо“. Известно време преподава в Сорбоната. В момента работи в Нов български университет като специализиран консултант.

Автор е на „Многоточия“ (1995) – проза, „Това е както става“ (2002) – роман, „Хоп-хоп звездите“ (2003) – роман, „Боледуване в смъртта“ (2004) – психоаналитично изследване, „Авантюра, за да мине времето“ – роман, в който се сблъскват две визии за екзистенциалното – обусловената обвързаност и рисковата свобода. Последната ѝ книга, „Драки и къпини“ (2020), изд. „Факел“, обединява цикъл разкази около способността ни да разбираме преживяванията си. Тя ѝ носи награда от конкурса за разказ „Йордан Радичков“, 2021 (трета) и награда на „Портал Култура“, 2021 (втора).