Острови - Лиляна Дворянова, Емилия Дворянова

Острови
Автор: Лиляна Дворянова, Емилия Дворянова
Обем: 80 стр.
Формат в мм.: 215х290
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2023-06-17
Нашата цена: 31.76 лв
 

Картинно-словесни съзерцания на живота, чиста поезия в думи и картини. Не можеш да кажеш къде свършва едното и къде започва другото. Великолепните графики, минималистично ословесени, проправят пътеки към основанията на живеенето и се разтварят към Вселената, Творението и Твореца в арткнигата „Острови”. Чува се само един глас, който рисува и говори едновременно. Изпъстрена с детайли и състояния, книгата води зрителя/читателя през пътеките на смисъла до утехите на едно бъдеще, което в огледалните отражения на Тук и Там, винаги и Е, тук и сега.

„Два радикално различни езика. Два свята, които не могат един без друг. Образите не са илюстрация на словото. Словото не е интерпретация на образите. Езикът на образа и езикът на словото в едно.“

Проф. Георги Фотев

Лиляна Дворянова работи в различни области на визуалното изкуство – илюстрация, графика, живопис, фотография и концептуални форми.

Има над десет самостоятелни изложби в България, в Европа и САЩ, както и над 20 участия в сборни изложби на съвременно българско изкуство у нас и в чужбина; автор и илюстратор на учебници по изобразително изкуство за 1-4 клас, изд. „Рива“; автор и илюстратор на детската книга „Слончето, което искаше да лети“ и „Приказка за Малчо и майка му, която се побираше в джобчето му“, изд. „Мармот“.

Емилия Дворянова e сред най-четените и превеждани съвременни български писатели. Книгите й са постоянно във фокуса на българската литературна критика. Завършила е Софийската музикална гимназия, специалност пиано, после завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор е по философия, а темата на дисертацията й „Естетическата същност на християнството“, слага отпечатък на цялото й последващо творчество.

Музика, философия и религия се преплитат тематично и полифонично във всичките й творби. Основният им двигател е езикът, музиката в него, в много от книгите й заляга структурата на музикални произведения, в които словото се разгръща до предела на своята звучност.