Студени гнезда. Роман за първия български драматург Добри Войников - Атанаска Петкова-Нанева

Студени гнезда. Роман за първия български драматург Добри Войников
Автор: Атанаска Петкова-Нанева
Обем: 196 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Летера"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-07-10
Нашата цена: 10.92 лв
 

Кратък е житейският път на Добри Войников – само 44 години. От Шумен съдбата го води в Цариград, Браила, Болград, Гюргево и Велико Търново. Като учител, редактор, журналист, музикант, писател и драматург той е пионер във всяко свое начинание. Скромен, честен, безкористен, вдъхновен от голямата си любов към родината, Добри Войников се откроява като една от най-светлите личности през Възраждането. Изпреварил времето си в много отношения, той остава неразбран от съвременниците си и по думите на един от тях – „не видял нито един бял ден“. Недооценен е и от потомците, които все още са му длъжници.
Проследявайки живота и делото на Добри Войников, с вещина и верен исторически усет авторката откроява безценния принос на един голям български възрожденец в изграждането на националното ни училище и театър. Точният исторически декор и богатите етнографски подробности придават на романа допълнителна познавателна стойност.

Атанаска Петкова-Нанева е родена в град Стамболийски. Възпитаничка е на Руската езикова гимназия в Пловдив. Висшето си образование завършва в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „История“. Дългогодишен директор е на музея „Христо Ботев“ в Калофер, била е организационен работник и общински служител в община Карлово. Творчеството й е свързано с периода на Българското възраждане, което е тясната й специалност. Има 14 издадени книги.