Цигански роман - Петър Марчев

Цигански роман
Автор: Петър Марчев
Обем: 110 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-04-19
Нашата цена: 8.60 лв
 

Първата полова шпага на Южното Черноморие - гларусът Чико открива технологията на митотворчеството в пандиза и става писател; кралица Виктория се влюбва на плажа в Уди Алън; след епичен запой в нощния влак агентът с арийски произход Перо открива, че прадядо му е циганин; проститутката Мира очаква падането на космическата станция „Скайлаб”, но дочаква любовта; а циганката Фанка отлита с балон-монголфиер до Седмото небе… Прескачайки от глава в глава, накрая героите от „Цигански роман” се събират около една грубоскована дървена маса, отрупана с потни гарафи руска водка. По моравата наоколо сноват безшумни хрътки, а откъм брезовата горичка се задава А. П. Чехов. За да им открие Тайната…

„Въпреки че героите на „Цигански роман” са ситуирани в зоната на ироничния скепсис и освободената асоциативност, тази книга е преди всичко една сложна, увличаща интелектуална игра. В която някак шеговито и небрежно се оформя пъстър колаж от културологични пластове, библейска алегоричност и съвременни и древни митологеми.

Въпреки рокаджийските залитания по Джими Хендрикс и Гънс н Роузис, този хлабав роман твърде много напомня виртуозна джазова импровизация. Животът като творба, която може да бъде наблюдавана, иронизирана, обговаряна, припомняна и разобличавана от Словото – изплъзващо се като мираж.”

Елка Трайкова,
Институт за литература към БАН

„Цигански роман” – една литературна легенда от 90-те – се завръща по-свежа от всякога…