Дневник на Корабокрушенеца - Антон Баев

Дневник на Корабокрушенеца
Автор: Антон Баев
Обем: 128 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Коала прес"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2012-12-03
Нашата цена: 10.91 лв
 

Свободата
не ме прави по-
свободен.

Правдата
не ме прави по-
справедлив.

Любовта
не ме прави по-
добър.

И все пак.
Въпреки това.
Все още.

Свободата!
Правдата!
Любовта!

"Дневник на Корабокрушенеца" е последната, девета книга от едноименния роман в стихове, както авторът сам определя завършения, според него, поетически корпус на лириката му, писана и публикувана от 1981 г. насам.

В този смисъл Дневник на Корабокрушенеца е антология от една по-голяма антология, ако разбираме лирическото творчество в смисъла, който му определят класици като Бодлер и Блок с тяхното схващане за отделните стихотворения и цикли като части от големия автобиографичен роман в стихове.

"Дневник на Корабокрушенеца" е най-дълго писаната (и най-обемната) стихотворна книга на автора. Стихотворенията в нея са събирани в периода 2004–2011 г. и всяко от тях може да се разглежда и като завършващо не просто настоящия сборник, но и предшестващите поетически книги на Антон Баев. В същото време повечето са с посвещения на различни автори и носят допълнителни междутекстови връзки и смисли.

Търсенето на междутекстови смисли в самата книга, както и между нея и предишните стихотворни книги на Антон Баев, е не просто завършен поетически свят, а поетически свят, който открива смислите си, за да ги отхвърли и ги потърси наново – през други нови (или изскочили стари) текстове.

Историчното и митологичното в "Дневник на Корабокрушенеца" са с най-широки времеви и пространствени измерения; скачането от едно в друго време, от един поетически талвег в друг е характерен почерк на авторовия стил.

В този смисъл "Дневник на Корабокрушенеца" е най-личната и в същото време най-отдалечена от личното поетическа книга на Антон Баев.