Джиесем - Десислава Лазарова

Джиесем
Автор: Десислава Лазарова
Обем: 374 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Скрибо"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-02-05
Нашата цена: 9.09 лв
 

Това е роман за българския преход. Бързо ще забележите, че той започва там, където другите свършват. Дълбоко зад кулисите на мимикриращия балкански тоталитаризъм. В мозъците, свърталищата, командните центрове, леглата на архитектите и главните изпълнители на "нежната" криминална революция. Не набедените за мафиоти дребни бандити от вестникарската хроника, а международни аферисти, които се разпореждат с живота ни от десетилетия, дълго преди да бъде разигран марионетният спектакъл на перестройката.
Плод на писателско разследване, главоломен пърформанс на живо, отнел на авторката повече от десетилетие, тази история за катастрофата на една нация е и много лична изповед за съдбата на подменените национални елити. Какво се случва с едно общество, когато на всеки петдесет години последните стават първи? Демокрация? Или ново средновековие? Възможно ли е спецслужбите да изиграят ролята на народните водачи, на призваните да търсят брод към бъдещето? Каква е съдбата и мисията на духовната аристокрация? Защо от люлка на цивилизацията Балканите се превърнаха в цивилизационно блато? Ярък лъч светлина в бигбрадърския свят на романа е историята на една жена, която отказва да се продаде и въпреки това оцелява. Как ли?
Прочетете тази книга.

В първия си роман Десислава Лазарова, позната на читателя със своите есета, преводи и вълшебни приказки, отново провокира удобните представи за литература: истински доброто писане изисква да пишеш всеки път така, сякаш ти е за последно.