Политическа зоология. Разкази и фейлетони - Георги Кирков

Политическа зоология. Разкази и фейлетони
Автор: Георги Кирков
Обем: 310 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-11-30
Нашата цена: 5.46 лв
 

Жанровото богатство и прозаическото творчество на Кирков е до голяма степен и стилово разнообразие, защото всяка жанрова форма си има свои специфични стилови белези в границите на единния авторов стил. Очевидно стилът на Георги Кирков в типични разкази, като “Как дядо поп порази безбожниците..." се различава от стила му в приказки-басни като „Вълк-водач". Във втория случай много по-голяма роля играят хиперболизацията, заострянето, художествената условност.
Но не само жанрът влияе върху стиловите особености, а и обратното - стиловите похвати оказват своето въздействие върху жанровите форми. Несъмнено е например, че широката употреба на фантастиката във фабулата и образите (по-специално използването на съновидението като стилов похват) се отразява върху жанровия облик на редица произведения. А стремежът на Кирков да изобрази чрез диалог как реагират различни хора на едно и също събитие играе голяма роля във възникването на своеобразния негов жанр „моментни снимки".
Стиловото многообразие в едно хумористично-сатирично творчество е преди всичко многообразие на хумор. Творчеството на Георги Кирков е богато и с остроумна, забавна и съкрушаваща ирония, и със злъчен сарказъм, и с жизнерадостен утвърждаващ смях.