Васил Левски. Народе??? - Съст. Иван Гранитски, Милен Куманов

Васил Левски. Народе???
Автор: Съст. Иван Гранитски, Милен Куманов
Обем: 446 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-07-22
Нашата цена: 8.19 лв
 

От последното (което е и най-пълно) издание на документалното наследство на Васил Левски изминаха почти три десетилетия. След неговата поява на бял свят интересът към писмата и други документи на Апостола не престанаха. В различни списания и вестници се появиха съобщения за нови негови писма и др. По инициатива на Общобългарския комитет "Васил Левски" преди две години бе издаден внушителен том с факсимилета на документалното богатство, с намерение да последва и друг. Но по причини, неизвестни нам, осъществяването на тази задача остава нереализирана и досега. Затова за нас като най-пълно и точно издание на ръкописното наследство си остава изданието от 1973 г.

Да се обърнем към него ни подтикна още едно съображение: в това издание е направен и сполучлив опит за осъвременяване на езика на Апостола, което го прави разбираем не само за специалистите, но и за по-широк кръг читателска аудитория.

На вниманието на читателите предоставяме писмата на В. Левски, както и неговия личен бележник (джобното тефтерче). Като изоставяме кратките анотации към всяко едно от писмата и последвалите под всяко едно от тях искови данни и обяснителни записки. Вместо това си позволяваме да дадем в края на тома по-подробни обяснителни бележки за споменатите в документа лица и събития, както и в отделни приложения псевдонимите на Апостола, на другите революционни дейци и комитети. Специално за подрастващите включваме и спомените на Никола Цветков, който е съхранил личния архив на В. Левски буквално в самото навечерие, преди да бъде заловен от османските власти в Къкринското ханче в края на декември 1872 г. Разказът на Н. Цветков е кратък, но изключително важен, за да остане в съзнанието на всички българи при какви обстоятелства е оцелял този архив. Пак с оглед задачата документалното наследство да бъде ползвано от по-широки кръгове от българското общество поместваме и кратък списък на остарелите и чуждите думи в писмата и другите документи. Накрая, за да улесним читателите в ориентирането на съдържанието на документалното наследство на Апостола, сме изготвили и два показалеца - именен и географски.

Надяваме се, че в този вид изданието ще удовлетвори вниманието на всички, които проявяват интерес към оцелелите до нас ръкописи на една от най-титаничните фигури от Възраждането ни.